Dec 30, 2010

ade tak yg nak beli?

semalam sesaje nak mengabehkan duit, p la cari rantai, gelang ngan brooch kat KK..konon2 mcm nak pakai la sume sbb dah rambang mate sgt tgk..tp event ape yg nak pegi...klu ade ladies nite ke mess nite ke, setahun sekali jela ikut suami..takkan g pasar ikan pun nak pakai kot benda alah ni..so semalam terpk plak mcm nak jual jelah kot..so, klu sy jual, ade tak yg nak beli agak2nye..



gambar yg kat atas tu satu set (rantai + gelang tangan + sepasang brooch)


yg ni plak setiap satu adalah sepasang brooch, ntah pesyen ape ntah

yg ni brooch pesyen bunge2 cinta kot

so, nak mintak la pendapat korang kalau bagus idea sy ni tuk jual bende2 alah ni ok ke? bleh bukak bisnes online..:)

Dec 28, 2010

sembang pagi jap

pepagi dtg keje dah tulis blog, cari mood sebelum nak p makan..hehe

semalam survey2 tiket air asia dari Labuan ke KL adela yg 83 hengget, tp tu rege tiket jela, belum masuk insuran la, beg la, tax la, ntah pekebende lg ntah..untuk 11/1/11 jek..terus tepon mak tanye ayah nak tak balik time tu sbb mmg kitorg nak suh ayah balik dulu, smbung menukang umah (nak sambut menantu baru..huhu)..mak kate oklah tu, tupun dah seminggu dah, kang lelame, bisul plak bontot ayah ko..haha, mak dah paham benor dah org lelaki ni takde nye nak dok lelame..tp buatnye sy bebetul beranak 12/1, ayah plak balik 11/1, aje ke parah, dah le dari labuan, sape pulak nak menganto nye ke labuan..cucu pun ayah tak dpt tgk nnti..alah, balun je la beli, yg lain tu mahal la plak, beli hari lain pun kang dah tak same hage..(anak sape la yg kedekut benor ni)..;)

pastu survey plak tiket untuk sy, mak, ngan baby..adela 24/1 punye yg same harge..ceh, konon2 nak terus beli, gupenye kene isi lah bagai biodata baby sekali, celah mane nak bubuh name, tarikh lahir die..kalau ahli nujum bleh la tau dah die lahir bile..so tak jd la beli lg..

yg ayahnye plak tepon kate tak dpt cuti awal sbb CO kate lmbt anta pass cuti, alahhhhh, lemau makcik dgr..so memang kene tggu tok ngan nek la dtg 4/1 nnti sbb pak buyung dpt cuti 7/1..tp takpela, esok housemate dah balik dr kg dah, pape hal nnti, die la yg sy susahkan..hehe

tp yg memeningkan kepale ni bile mak dah mule pesan suh basuh ngan tanam uri baby nnti, haih, dok apartment ni mane la ade tanah mak oii..hoho, kalau nak tggu balik labuan, lame la plak simpan kan..canno niiii..

Dec 23, 2010

lege

lepas kluar meeting skul td terus g appointment ngan doc kat hosp likas arini..tak abes pun mtg tu, sy dah kluar sbb appointment kul 10 ngan doc, mtg plak start kul 9.45, so 10.30 sy dah cabut dah..tp sebelum blah, makan la dulu..dengo nyer tak seberape, makan mau lebey..hehe

biase kalau smpi hosp tu kalau tak pusing 3-4 round cari parking tak sah, tp td terus ade 1 kosong, tnpe terkedek2 lg, terus cilok masuk, dekat plak ngan pintu masuk hosp, huh, takyah jalan jejauh..bukan ape, lately ni klu nak berjalan je, rase mcm ade bende mencocok2 je, so kenela jalan terkepit2 dgn tahap kelembapan yg melampau..haha..pastu g kaunter bayaran sbb sblum ni sy g checkup kat private, so bile refer ngan gov, kenela bayar 30 hengget..ingtkan free..ceh

pehtu, punyerla lame menunggu, sejam gakla..dah sengal2 dah pinggang ni rase, mcm2 aksi buat dah, aksi baring je tak brani nak buat, kang tak pasal2 kene refer kat pakar psikologi plak kang..bile dah jumpe doc tu, terus la kene scan budak kecik ni nak tgk kedudukan die yg menyongsang ari tu..dan tempat pertame doc tujukan adalah dibahagian bawah, mcm tak caye je nmpk kepale die...takde lain yg bleh dikatekan, alhamdulillah...so doc pun terus tutup fail dgn senyuman (sonang kojo den ), agknye la die kate mcm tu wlupun doc tu foreigner..

terus tak saba nak bgtau ayah die, nenek die ngan kakak yg bawak sy p berurut tu..gembire smpi sy rase nak beranak time tu gak..kang tggu lelame takut die memusing semule kang..

harap2 die kekal la dok kat situ..saaaaaaayang die..:)

Dec 20, 2010

baru 26

ecececeh..eksyen sket naa, org len yg lahir taun 84 dah nak masuk 27 awal taun dpn, tp sy baru nak masuk 26, mude lg la tu kan..ingt baby nak suh kluar ari ni, tp die kate tak grand nnti smbut b'day skali ngan umi die..so, ntah bile die nak menjengah dunia, kalau bulan 12, still same ngan sy, tp kalau awal bulan 1, jd new year baby la die..

tp memang kehadiran die nnti adalah hadiah harijadi yg paling mahal penah sy dpt..of course dari my lovely hubby..moge2 akan menjadi anak yg soleh..malam td smbil teresak2 pesan dgn si anak supaya jgn keluar lg selagi ayahnye belum dtg, tak tau cane sy nak hadapi sorang2 kat sini nnti..

dulu mase kawen ikut bulan kelahiran suami, skang nak dpt baby, harap2 same bulan ngan umi pulak ye..tp sedikit sedey menyambut sorang diri di sini, housemate balik kg smpi ujung bulan, suami plak di labuan..semalam je la dpt bersame suami..takpe, weekend ni kite ketemu lg ye syg..

mak buyung

pak buyung..hehehe

Dec 16, 2010

jiwe kacau

bile tiap kali g check up baby, mulela sy tak keruan..yg kali ni lg la, dah nak masuk 37 minggu dah ni baby still breech..mcm mane la nak buat ni. dgn blood pressure sy 90/50 je.. ari tu p jumpe bidan, die kate air dlm ni kurang, so td Dr pun ckp bende yg same, kebarangkalian nak pusing duduk bebetul tu payah la sket sbb perut sy ni penuh dgn budak kecik ni je, maklumla perut kecik agaknye, tp baby nak membesar lg, tu yg rase keras semacam dah perut sy ni..pinggang asik sakit je dah takleh nak tegak..

tgk td berat die dah 2.7kg, besar ke tu?..besar la kot bg sy yg kecik molek ni..haha..tp umi die still maintain, baru mencecah 50 kg..1st time dlm idup berat banyak tu, dulu paling berat pun 46 kg..

dah menyongsang, terus Dr kat klinik panel tu buat surat suruh sy wat appointment ngan Dr kat Likas, minggu depan kene jumpe, klu die pusing takleh gak, alamatnye paham2 jela..uwaaaaa..nak nanges je rase dgr Dr kate gitu, relax je Dr tu bg penerangan kat sy..sy pun terus buat keputusan mencari bidan lain, esok nak p kat Tuaran..cuak smpi sy tak balik ofis lepas g sepital td, terus balik umah bekurung dlm bilik..

klu Dr tau, mesti kene marah agaknye kan sbb pandai2 je wat keputusan p berurut..

Dec 1, 2010

sindrom tak bleh tido

sindrom ni mmg dah lame dah sy mengalaminye..klu org lain, tak smpi 5 menet dah bleh bekeruh dah..tp sy betuahla, lg2 klu ade bunyi2, sekecil2 bunyi pun boleh detect, hebat betul sensor telinge sy nih..dan ramai jugak la yg menggelarkan sy telinge tikus..satu lg klu ade masalah, tak kirela masalah negara ke, masalah barang ilang ke, ternmpk katak mati kene lenyek petang td ke, mesti sebelum tido tu sy terbayang2 smbil berpikir2..lagila tak bleh tido pastu..kdg2 amik mase sampai 2 jam baru leh lelap

klu ex-housemate sy dulu, dah paham sgt dah perangai banyak songeh sy ni..klu nak tido, org lain takleh bising2, lampu pun kene padam..haha..cekadak terlebih..tp nak wat cane, dah mmg sejak azali kot mcm tu..ceh, sejak azali tak tahan..mase kami sewa apartment kat penang dulu, org len sume tido belambak kat ruang tamu sbbnye diorg ni kalo nak tido mesti smbil dgr radio, so sy jela mcm tuan puteri tido atas katil empuk dlm bilik..haha..demand giler..kalo tido skali, tak sempat lg alarm hs diorg tu nak menyanyi meleret2, sy dah matikan, diorg mmg tido mati la..hehe..

klu ayah budak kecik dlm perut ni pun same, lebih elok sy namekan sindrom pantang jumpe bantal..bile masuk tido tu, kami suke la sembang2 dulu klu tak ngantuk tahap dewa, tp selalunye akan berakhir dgn sy sebagai penglipur lara bagi suami tido..kalau die rajin nak nyanyi kan utk sy tido pun, selalunye lagu tu tak kan abes pun, kalo die gosok2 kuku sy pun same, aleh2 kang berenti je, die pulak yg tidokan diri sendiri..bile pggil2 kang dah tak menyaut, yang nyaut, dengkur die tula..last2 sy yg terkebil2 main idung die la, tampo2 pipi die la..tu pun tak sedo lg tu..dahsyat betul penangan tido mati diorg ni..

bile dah 'ter'mengandung' ni plak ;), masuk 7 bulan je sy dah memang mcm org sasau dah tiap2 mlm, kekiri salah, ke kanan salah, kalo tido telentang je lagi la tak bley, rase mcm batang kayu je plak tegak..bile mengiring tu rase kesian plak kat baby mcm kene himpit sbbnye budak kecik dlm ni mcm lg agresif je die  menendang2..sekarang dah nak masuk 9 bulan, boleh dikire sy hanye dpt lelap 2 jam je setiap malam..bile bangun nak subuh kang, jam tu la baru nak lena..adohh..

mcm mane ek nak ubat org susah nak tido ni?..hai, mintak2 anak sy nnti jgnla ikut perangai sy ni, susah la nak bawak kemane2 nnti klu nak tido ikut pe'el umi die ni..

Nov 26, 2010

rupe macam student ke?

FYP session sy start isnin depan, nasebla jadual dah bertukar, ade la mase sket nak menyelak2 report diorg..menyelak je??..tak dapek do nak bace sebijik2..berpinar mate dah ha, 20 org, 20 la ragam projeknye tu..klu dpt specific bidang kite, senangla paham kan, ni kat sini campur sume skali, takdenye nak asing2 robotics ke, electronics ke, telecommunications ke, power ke..

so pg td sy p la saje nak nyebok2 nak tgk 1st presenter je..masuk2 je dewan tu n terusla duduk kat blakang panel2 utk sesi tu..tetibe 1 makhluk student ni dtg kat saye

"you can not sit here, pls move to other side" (dgn nada agk kurang sopan jgkla smbil menunjukkan arah kemane sy patut duduk)..kat situ memang ade 3 side pun, student yg nak present memang dok tepi je sume, sy yg dtg nak tgk presentation, mestila nak dok tengah2 kan..so, terpinge2 gak la sy memandang student ni, dlm ati berkate gak, die ni tau ke tak aku ni bukan dtg nak present pon, die ingt aku nak skodeng panel2 tu bg markah ke hape tak bg aku dok sini..tp bgn gak la sy p beraleh tempat yg takde student duduk tu..so tak lame lepas tu dlm 5 minit, makhluk ni dtg balik.."are u Ms Norfara?, apologize on my roughness just now, I thought you are a student"..songeh yo la den memandang mukenye...:):):):)..

petang td pun same, sy nak nyebok gak 2nd session diorg..ha, yg ni lg satu hal, sy belum sempat duduk lg, 1 lg makhluk dtg dekat sy...

"kamu.....", belum smpt ckp lg, kawan die dah potong ckp die dah smbil bisik2 depan sy, "she's a lectrr ma".."ok2, sorry madam"..smbil wat tak tau, sy wat bodo jela jalan depan diorg..aiyaaa, muke sy ni mcm budak umur 20 tahun ka?..riak tak?riak tak?..haha..

masalah betulla..

Nov 25, 2010

E-E to C-E

tgh bengang sebenarnye sbb tetibe dpt memo ptg semalam kate kene tukar dari Electrical Eng ke Computer Eng program..berkuat kuasa serta merta!!..sgt sedih sebenarnye, dahle sy tak rela, ketua program sy pun bengang jugak sbb tak diberitahu Dekan, aleh2 dpt terus je memo, kuase veto betul ni, saba jela..nak kate tak cukup org kat C-E tu, E-E pun ade 10 ketul je lecturer..

tp bak kate sorang lecturer ni, dah namenye keje, kene bersedie untuk dicampak ke mane saje..ade gak hasrat hati nak p jumpe dekan sendiri nak tanye kenape, tp bile pikir2 balik, mcm buang air liur je kan, baik takyah..baru nak mesra2 dgn lecturer2 E-E, ceewahh..dah kene humban program lain plak..mencik betul la.

lepas ni subjek yg kene ajar pun tidak dpt lari dari komp ye, tu yg lg mencik..huhu..klu E-E lupe, bleh polish balik, tp ni kene la blaja sendiri benda baru sebelum nak ngaja student..klu tak, student yg ajar sy balik..huahuahua

Nov 24, 2010

pening

bile jd lect baru ni, banyak bende kene blaja n kene wat muke tak malu sbb system diorg kat sini tak same ngan tempat jatuh lg dikenang tu (UTM ku terchenta)..ape2 je decision n subjects diorg kat sini, mulelah sy nak membeza2kan dgn UTM.."oh, klu kat utm tak mcm ni.."oh, klu utm tak pakai dah ni.."oh, klu kat utm la..bla..bla..bla..poyo tak org kate..balik la keje utm!..haha..masalahnye utm nak ke sy?

skang tgh dok menyemak report2 student final year project ni..sy yg belum ade fyp student terpakse la menjadi chairman utk 12 org, dan examiner utk 8 org student..jd 20 org la sumenye, gile kentang..tp yg buat peningnye esok dah start present dah, baru semalam dpt tau, gile nak menyemak n bace sume report2 diorg yg berlambak ni..dulu time blajo, awak yg ditanye, skang kene menyoal org plak..oiii, malasnye mak buyung ni!!!..tp yg maju sket dr utm, diorg dah tak gune dah hardcopy evaluation form, so chairman n examiner kene dok depan komp je key in markah secare online lepas Q n A session tu..kene express sket la sbb jam tu gak kene submit..lg satu, wlupun fyp1, diorg sume dah kene buat technical paper dah, mcm bleh anta masuk jurnal plak..so undergrade lg sume org dah ade at least 1 paper..

jadinyer, dah 2 hari ni mmg kene balik malam la smpi abes seminggu ni diorg present..tp pelik gak, knp diorg present dlm minggu student exam ha, klu utm kan present sebelum exam..ha, kan dah kate, compare lg!

Nov 15, 2010

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

baru lepas tepon mak td, kate ngan die en Shawal ajak p kenduri ketam malam esok....

dgn berhemahnyer mak kate:

"org mengandung takleh makan ketam dik, nnti sakit sok nak beranak"

pasrah jela dgn statement tu, malas nak tanye kenape dah..terkedu seketike.......sedih ni..sedihhhhhhhh....uwaaaa

# ok, sedang merencana menu lain nih..(bapak udang, mak sotong, abang ikan siakap, kakak ikan bawal dgn adik kailan n the geng!!!!!!)...

risau+gumbira+takut

baru je balik dr check up si kecik, masih tak mau duduk di tmpat yg betul lg, buat umi die tak keruan dah ni, ari tu dok melintang, ni kepale lg kat atas, atoiiii aii..tiap2 mlm dahler takleh tido umi ni ha dok melayan kamu yg buat tarian hip hop dlm perut umi..kdg2 smpi sy bangun tgh mlm tu dok bersila memandang perut sendiri menyaksikan drama tumbuk menumbuk, tu belum lg dok berdue dlm tu, klu tak, umi terpakse jd referee...ooo, kamu ingat perut umi punching bag ye..ataupun kamu sudah gemuks skrang, dah 1.9 kg..nak pusing2 tentu sempit kat dlm tu kan, sbb tu nak mengamuk je..ok umi paham kamu memang tak sabar nak kluar dah tu..

lepas check up plak, br dpt tau cuti sy diluluskan, terus tak ingat si anak dah, wajah bapaknyer pulak yg terbayang2, haha..yela, dapat balik labuan lame sket, mestila syok, slalu sabtu ahad jela dapat berdua2an ngan en suami (selagi budak kecik ni belum kluar jela)..tgh student exam ni sebenonye cuti dibekukan, tu yg dup dap dup dap menunggu tu..minggu lepas lg dah beli tiketnye dah, walhal cuti belum confirmed..nasebla dpt, klu tak, beraye la sy ngan si kecik duduk dlm bilik je dgr takbir raye..suami nak je dtg KK tiap2 minggu, tp sy yg tak bg..alasan?..sy homesick ngan rumah sendiri, ceh poyo, padahal nak belasah en Crab kat anjung ketam minggu ni..bukan sy eh, budak dlm perut ni yg beria nak makan..huahuahua

mereka2 ini + ayah kamu shj yg membaham en Crab ketike meraikan berite kehadiran kamu anakku

mak ayah plak sy dah belikan tiket dtg sabah ni 4/1/11..mintak2nye jgn la die kluar sebelum tarikh tu..kluar 11/1/11 ke takpe, same b'day ngan kakak tiri umi Tok T..bleh ke..haha..takutla sy klu die kluar awal, tgh drive ke, tgh naik feri ke, tgh shopping ke, tetibe nak kluar jam tu gak, ahh, parah..waaaa, takutnye nak rase pengalaman bersalin ni..

Nov 4, 2010

3 hari 2 malam

tajuk mcm rancangan dr. fazli g jenjalan kan..syok je bace..erm, yela sgt, g bercuti kat sepital benonyer..ni dah rase rindu sgt dah ni nak tekan2 keyboard, dah lame tak bace gosip2 dan hal2 dunie..wahh gitu..ni yg nak meluahkan perasaan nih

sebelum tu sy nak kesiankan diri sy lah dulu, tak penah2 sy bermalam free2 kat sepital, dpt gak merase..ingt nak tggu bersalin baru nak tido wad..gupenyerr...sejak sabtu ari tu masuk, baru keluar isnin malam..sebab pe???..cube tanye baby sy dlm perut ni, ape die dah buat smpi umi die admitted..ok2, jgn tendang2 dah, saje je umi kan nak salahkan die..padahal umi tu yg tak pandai jage diri..

sy start bleeding dari 28/10 ari tu tp bile g klinik panel, doc cume bg ubat jela, then suh dtg balik bile bleeding lg, so 30/10 tu bleeding balik, dgn kuase veto housemate n rakan sekerje, sy dikerahkan ke hospital likas, sbb klinik panel dah takmo citer banyak..kang jd pape kat baby, diorg yg susah..so bermulela pengalaman yg agak menyakitkan di hospital, mcm2 test kene buat sbb nak tau pe sbb, yg cucuk kat punggung la, yg menangis pun ade..haha, lawak plak bile ingt balik..serius sakit sgt bile buat 1 test tu, smpi 2 kali plak buatnye tu sbb doc tak puas ati result test petame tu..so, sakit ape sy ni? hoho, biarlah rahsie, biasela sakit2 org pempuan ni kan..tp insyaAllah takde pape yg sgt serius, dan sy masih boleh bernafas hingge ari ni dan baby sy masih lg sihat alhamdulillah..yg penting sume ubat tu kene makan..

tp ade jugak tande2 mcm baby mau keluar, tu yg kene cucuk 2-2 belah punggung tu nak bg paru2 baby matang, dahle barang2 baby sume kat mak sy lg, tetibe rase sayu bile fikir tetibe teberanak kang..puas jugak memujuk si kecik supaye jgn kluar dulu, kalo tak, kamu akan berbogel bile kluar nnti ye..haha, bleh tak gitu ugut si anak..terus takut die mau kluar, yes! umi kamu menang..

en suami pun yg baru je balik dari Subang ke Kuching, terus ke KK plak lepas dgr sy merengek2 dlm fon  menahan sakit..hehe..ngengade betulla umi ni..yela, mak ayah dahle jauh, kang jadi pape kat sy kang, sape lg yg sy nak susahkan klu tak suami..ye, sy juge telah bejaye menyusahkan suami, umi menang lg..jahat tak umi ayah?

tp respect sgt kat doc2 ngan nurse2 hosp likas tu, sume baik2 dan jage betul hati patients diorg..sejam sekali dtg check sy n baby..bile dpt je balik, dpt mc 3 ari, sy memang tak larat nak jalan sgt dah dan sy rase mgkin sy suke sgt bejalan naik tangge turun tangge yg jd mcm ni..

demi si kecik, umi akan jage diri umi lebih baik dr sebelum ni, biarlah kamu keluar nnti cukup bulan, umi tak sanggup nak tgk kamu duduk dlm balang kace tu klu umi terpakse melahirkan kamu lebih awal atas kelalaian umi sendiri..syg anak umi dan ayah kamu!

Oct 25, 2010

duhai anakku..

bile mau duduk betul2 ni syg, takmola kepale kat atas je, susahla umi nak kluarkan kamu nnti..umi dahla ketakutan dengan barang2 tajam di hospital, pendek kate, bau hospital pun umi takut..kamu kan sgt aktif, tak best ke kepale dok bawah..huhu..ke ade bende yg kamu nak makan tak dapat lg ni..ok, mlm ni mesej kat ayah kamu minta ape bende kamu nak, dah dapat nnti, janji ngan umi pusing dok bawah, ok syg..deal!..

mungkin juge, sbb berat kamu cume 1.4 kg skrg, umi je yg tambah berat jd 47 kg..mintak yg sedap2 tau, nnti umi tumpang sekaki..

Oct 14, 2010

3 months to go

lg 3 bulan je mau tgk baby sy ni lihat dunia..adakah sy sudah sedie???

wahh, mcm mane nak jwb tu, banyak bende kene sedia, bukan dari segi barang2 baby je kene ade, once bile baby dah kluar, dah mule kene fikir macam mane care kite nak didik die nnti, takutnye sy kalau salah care kami mendidik, besar tanggungjawab tu, baru tau susahnye nak bergelar ibu bapa ni..tp insyaAllah, selagi kudrat ayah dan umi ade, takkan kami sia2kan anugerah yg Allah amanahkan ni..mgkin mcm2 jgk cabarannye..dgn sy tinggal sengsorang kat KK ni, sape pulak la nak jd pengasuh baby bile sy kluar bekerja..huhu, pening jgk tu nak fikir..lg2 kat Sabah ni kan, manela kite kenal sgt ragam manusia..takutnye bile dgr berita yg bukan2 pasal baby kat rumah pengasuh, yg tersedak susu la, jatuh la, mcm2..ke sy nak  bawak je anak g keje n kendong je die mase tgh mengajar nnti..haha, punyela syg anak tak agak2 org kate..

pastu tgh dok pikiaq ni nak bersalin kat mane, hospital likas @ private hospital ke..buatnye kluar sebelum due, parah jugak kan..mintak2 la Allah permudahkan jalan untuk saye..bukan sekejap nak tggu suami dtg dari Labuan ke KK..mak ayah sy lg nnti mcm mane la nak dtg kan klu dah booked ticket flight terlewat..uwaaa, sape yg nak tgk2kan sy nnti..risau..risau..risau..

ok, mau behenti risau seketika,mau fikir esok nak balik Labuan jumpe ayah si kecik..yahuuuu..

Oct 12, 2010

UMS

ok, sambung entry lepas..rupenye senang je nak ke UMS ni, straight je dari KK, cari jalan nak ke Likas @ Sepanggar @ 1 Borneo..Sabah ni memang kaye dgn roundabout nye, so asik memusing jela walaupun jalan terus..ok, ni gambar dah nak dekat smpi ngan UMS

yg kubah 2nd tu masjid UMS

mase sy dtg ni, diorg tgh sibuk nak konvo, so meriah la sket pemandangan dlm UMS tu, sy smpat masuk dewan diorg, saje usha2..agak besa gedabak jugela dewan diorg berbanding UTM, tp UTM still the best..haha..lg satu, pesta konvo kat sini tak dipanggil pesta konvo, tp dipanggil 'tamu gadang'..pelik kan..tp still tak bleh celen pesta konvo UTM yg mcm2 ada..

Dewan Canselor UMS

mase memule lapor diri dah petang sbb pg jumaat tu diorg ade open house U, so sekejap je, pastu jumpe dekan SKTM jap kene khutbah, then jalan2 ngan suami kat KK..lalalala..pastu bile isnin dtg balik, baru mcm2 kene settlekan, abes sume org office ngan lecturer diperkenalkan, malu sungguh la mase tu kene  introduce sorang2..majority lecturer sini cine n foreigner..yg program Elektrik-Elektronik, saye dgn sorang ex-student UTM (Dr. Ismail) dulu je malay, n ade 2 org je prmpuan..huhu..student pun same, ramai cine dari melayu..

skrg sy masih tak bz sgt lg sbb belum start ngaja dan masih wat keje2 merepek..hehe, tp mcm ure2  (bukan kure2), kene ajar microP yg paling sy tak suke n tak pandai tu..ish, yg lain sume dah kene tibai yg lectrr lain..waaa, pandai la diorg bg sy subjek yg sy kene study giler2..

Oct 8, 2010

Kota Kinabalu

saye sudah menjejakkan kaki ke KK 30/9 ari tu, sbb tarikh lapor diri 1/10..so kami bermalam di kuarters TUDM di Kepayan dulu sebelum ke UMS esoknye..

1st time dtg terus cari tmpt mkn, kami yg bute jalan ni, main singgah jela memane, last2 skali p mkn kat atas pasar besar KK..tetibe je jd jakun sbb lauk-pauk diorg sume berasaskan rumpai laut, celah mane nak makan kalau mcm ni gayenye, yg kaler oren la, ijau la, merah la..nasibla atas cadangan en suami dari Labuan, kami bawak bekal ayam masak merah kegemaran die tu, so kami order nasi ngan sayur jela, tu pun ade 2 jenis sayur je setiap kedai, sepesen je lauknye..parah betul

pastu p la jalan2 jap cuci2 mate kat pasar philipine, nak beli kang, ongkosnya kene ade sekepuk dulu baru puas shopping, so kami survey2 la dulu tgk mutiara2 yg berkilauan tu..banyak mase lg bleh beli kan, lainla kalau dtg cuti2 melesia..ptg tu jgk p tgk rumah yg sy mau duduk, tumpang dulu utk mase 3 bln ni dgn kakak housemate, esok lepas bersalin dah kene cari rumah lain, nasibla senang dpt tempat landing, klu tak mau en suami risau, pastu merempat la kat memane masjid ye tak..dahla umah kat KK ni punye mahal, dok penang dulu pun tak mahal mcm ni, abehla duit gaji den baya sewa rumah je..huh

dan perasan sayu mule menyelubungi hati bile hantar suami balik ahad tu, dah kene dok membujang balik mcm dolu2..haishhh, tak syok betul la..nak wek cano, kono la bekoban sket..ok, next time mau cite pasal UMS pulak..daa

Oct 5, 2010

my 2nd convocation

mungkin dah basi kan nak cite pasal konvo sbb dah dekat 2 minggu lepas dah, tp tak kire, nak cite jgk..

konvo kali ni ade yg best n ade jgk yg tak best..yg x best nye sbb en suami takde, mklumla baru cuti raye, takleh smbung lg cuti bini nak konvo, lgpun en suami kene lapor diri dah posting tempat baru, jd peneman sy hanyelah si kecik di dlm ini ngan mak ayah sy lah..syahdu jgk tgk org lain ade org tersyg disisi..huhu..dulu mase konvo degree, en tunang mase tu pun hanye dpt dtg 2 hari sebelum sy betul2 konvo sbb ms tu beliau tgh menghitamkan muke latih berkawad nak commision kat sg besi..so 2 kali la takde die di sisi sy..mgkin time sy smbung PhD nnti, sy akan memberontak pade sesape saje yg menghalang suami dtg konvo sy, cewahhh, besar nye pgkat awak ye pn Fara..dan yg bestnye, bile dpt postgraduate academic excellence award dr SPS tu, wlupun tak berape besar, tp sy kire, itu juge rezeki anak sy..alhamdulillah

so gmbr pun tak bape teringin nak ambik sbb cik abe takdok..tp ade jgklah menggedik sket2..hehe..

sehari sebelum konvo..ujan2 pun nak jgk begamba kat guard depan ni

pn fara, cik zon dan cik yg dah tak brape nak jd cik (cik farah)

tp tak cukup korum, cik ina takde dlm gamba ni, huhu sedey..susah senang kitrg 4 org same2 mase blaja dulu, takpe ek ina, nnti turn ina plak, mesti lg banyak dpt bunge sbb sume org raikan ina sorang je..:)..hehe..dan cik farah yg tak bape nak jd cik tu lg je yg masih gigih menyambung legasi doc manaf meneruskan PhD nye..congrats farah, chaiyokkk..

Sep 18, 2010

SYAWAL 1431H

sebenarnye ari2 sy sambut shawal sy di pintu rumah..tp bile time raye je, sume org nak sambut suami sy..bangge gitu..senang je nak ingt b'day suami, bile 1 syawal jek, kenela bg ucapan bergande pd die..sian mak suami dulu kene beraye kat hospital 1 syawal, tak sabo2 die nak kluar..nasib anak sy tak kluar time 1 ramadhan, kalau tak Ramadhan @ Ramadhani b/bte Mohd Shawal..itula idea suami..

tahun ni turn kg saye plak kami beraye, satu segamat ngan batu pahat abes pusing dah 1 dan 2 ari raye ari tu..penat toksah cakap la, dgn jem lg, kenyang org makan jem takdak roti raye2 ni..3 ari raye baru balik bt kikir..nasebla dekat je, kalau utara selatan, parah gak nak balik 2-2 kg

4 syawal ari tu kami p scan baby dah, nampak clear si kecik dlm ni, tutttttt die pun clear giler..haha(rahsie)..songsang plak tu duduknye, smpi doc kate anak u ni banyak nakal ha, tgh scan pun tgn ngan kaki die gerak2 tak reti diam..memang pun..tp bile dpt tgk die kat dlm tu, rase syukur yg tak terkire sgt sbb die sihat dan kuat..ye, anak umi memang kuat..nnti bleh lawan gusti ngan ayah

di rumah Mej. Faizal (Bandar Springhill, PD)

tema baju ikut suke (Batu Pahat)

abg sy yg gumuk (Pontian)

suami saye dah anta balik semalam dah, sbnrnye dah kene tggl lg charlie ari isnin punye, dah jd pekare biase plak..suami sebnrnye suke je dpt raye lame lg, kalau tak, cume 4 ari jela die beraye..sy plak 10 ari lg balik la  labuan lepas settlekn pasal konvo ni..huih, makin dekat plak ari nak berpisah ngan suami lepas balik ni..huhu

Sep 4, 2010

mood balik raye

baru je lepas kemas2 beg nak balik esok ni, flight pg sok naik MAS..tp beg sy jela baru kemas, beg suami belum lg, sbbnye die sedang mimpi nak balik kg tu, kang sy ambik je baju ntah ape2 kang masuk beg, tak ikut citerase die plak..baik tggu die bangun dulu..siannn penat, nak cuti raye pun, sabtu kene settlekan keje dulu..

banyak jugak bawak buah tgn nak balik kg ni, tp bukan yg manis2 la, tp yg masin2..haha...cthnye ikan masin keropok, ikan terubuk masin, udang kering, udang geragau..hoho, sume diimport dari tawau, ikan terubuk tu je dari kuching..dan yg lain mcm biase la, coklat bende wajib..kalau dok labuan mahupun langkawi, wajib kene beli coklat..td sy beli coklat dekat rm50, pastu die bg free 4 coklat cadbury yg harge die kat sini rm25..berbaloi2, so sape nak kirim coklat lain kali, bleh la order..


 sapela yg susun nih..haha

ni die coklat2nye, sy beli yg biase2 je sbb yg selalu sy beli tu dah takde lg dah, puas cari sume kedai tak jumpe..baru nak bg rase kat ex-housemate..yg tu agak mahal sket, satu je dah rm28, tp sedap giler..nak cube yg lain, tekak sy ni bukan bleh terime pun..eh, tekak sy ke, tekak org lain yg nak rase nih..

wah, tak sabar betul nak balik raye, 1st time saye nak balik ke kg sejauh ini untuk beraye wlupun perjalanan cume 2 jam je, paling jauh pun dulu ms sy dok USM, gigih jugak la drive dari penang ke johor sengsorang..jarak dekat, tp lame tol nak smpai..skang Labuan-KL mcm balik KL-NS je..duit je kene lebih sket..huhu..

oh, dan yg sedih nye lg, ari ni last sy berbuke 6.25..sok kene buke pose 7 stgh dah..kene ajar perut malam ni nih jgn ngade2 sok..nak tggu sejam pun tak tahan kan, ape daaaaa..

Sek. Keb. Sg. Lada

Diam tak diam dah sebulan mengajar kat SKSL..dan semalam last day sy berada kt sane..wlupun sekejap, banyak jgk pengalaman yg dah dikutip utk sy meneruskan perjuangan sebagai pendidik di UMS nnti..sy mintak ngajar sebulan je sbbnye 1/10 sy dah nak daftar UMS, lgpun 25 ari bulan ni nak konvo, so sy malas nak ulang alik lg ke labuan, balik raye ni terus sambung konvo..pastu 27 ni baru balik labuan, wah cuti raye sakan la sy..

minggu ni ngajar santai2 jek, maklumlah mood semue org nak cuti raye, budak2 ape ntah lg..fikiran sy pun dah melayang2 dok depan ketupat dan rendang..3 ari lepas ade mjlis khatam Al-Quran sekolah, sy pun tak terkecuali join skali..

 tgkla sy, sebesar budak2 tahun 3 tu je kan..;)

turn sy plak ni

Then esoknye, pengarah jabatan pelajaran Labuan dtg melawat sekolah sbb Okt ni die dah nak bersara, sempat jugak begamba ngan pengarah di saat2 terakhir sy juge di sekolah..


cikgu sek ni sket je, dlm 24 org je rasenye, ni pun ramai yg takde, dah cuti raye..
ade jugak budak2 yg menepek kat belakang tu..

tgh dgr ucapan tn pengarah smbil tgk telatah budak2 pra-sek

dan  semalam sebelum balik, ade sesi bersalam-salaman murid2 ngan guru2, seronok la budak2 sek tu sebabnye banyak betul dpt duit raye, bolehla bg sume sbb sket je diorg..banyk jgk sy dpt kad raye, hand made lg tu..tp banyak2 yg sy dpt tu, sy suke ade satu kad tu dari budak darjah 2, pg2 lagi mase sy dtg sek, dah tercegat dok kat pintu kete sy nak bg dah..


mane ntah diorg tau name penuh sy wlupun salah, sepanjang mengajar kat sane, sy cume ckp name sy fara je

ni isi kat dlm die..terharu bace..hukhuk

diorg ni ade sesetengahnye sgt nakal, dan sesetengahnye pulak sgtla baik..kalau sy dtg sek pg2 tu, mesti dlm 3-4 org dah tggu nak salam ngan sy, selisih ngan sy nak g toilet pun nak salam, wlupun sy tak ajar tahun 1 ngan 3..wah, terase diri ini sgt poyo..haha..dlm kelas plak sy main rotan2 je kalau degil sgt, tak pun markah ujian bawah dari 50, sy dah siapkan pembaris kontot sy tu ketuk tgn diorg..haha, ustazah yg ganas...

Aug 30, 2010

"tendang2 dah"

haiii la budak di dlm bilik gelap, apa pasai tendang2 umi ni, dah 3 minggu ni aktif semacam je budak kicik ni, geli2 sy rase dibuatnyer..betul kate kawan saye anie, nnti dah rase baby gerak2, lg best...best mmg best, tp slalu terkejut umi die dibuatnyer time tido..haiii la anak ku..ayah selalu nak tgk perut umi kerane kamu, mcm ombak kamu berguling dlm perut ye...suke ayah tgk..:)..smpi p scan jantung kamu pun, nurse perasan yg kamu sedang berguling..hehe..tp jgn pusing2 tak tentu hale, nnti susah pulak kamu mahu keluar, terbelit sane sini, umi dan kamu juge yg susah...

kamu lepas ni kene bersedie duduk jauh dgn ayah kamu..kite berdue je duduk same2, ayah kamu dah kene posting jauh sket lepas raye ni, wlupun masih dlm Labuan, kite pulak duduk di Sabah, jgn buat umi risau ye..duduk baik2 dlm  tu, nnti dah kluar umi bg upah..tentu kamu suke upah yg umi nak bg tu..kamu jugak makin kuat makan ye skarang (umi ke kamu yg kuat ni?)..tp umi rase kamu la..

tp takpe, kerane kamu, umi dah dapat keje, kerane kamu juge ayah sgt gembire, kerane kamu juge, tok ngan nenek kat kg tak sabar nak beli beskal, itupun kalau kamu lelaki, kalau kamu pempuan, moyang kamu nak belikan kamu rantai ngan gelang, sungguh materialistik anak umi ni..tok ngan wan kamu kat bt kikir jugak tak sbar menimang cucu kerane kamu..dan yg paling terserlah, perut umi makin memboyot kerane kamu..sungguh kamu buat umi rase sgt berharge kerane dapat mengandungkan kamu..dan lg satu umi nak pesan, kalau dah keluar nnti, jgn cepat2 nak mintak adik ye..umi nak bg kamu rase pijak tanah dulu, tp kalau kamu minte jugak, p mintak kat ayah, umi tgk perut ayah tu pun bleh tahan boyotnye..hehe..

tak sabarnye nak tau kamu ni L ke P..tp kalau 2-2 pun lg umi geram..huh, umi kamu memang suke berangan

Aug 9, 2010

cikgu oh cikgu

baru 2 hari digelar ustazah bidang terjun dari jumaat minggu lepas..sebabnye kene ngajo pendidikan islam gnti ustazah lame bersalin, dtg2 je sek tu, terus disape ustazah, ishh, malu la, awak dahla takde pengkhususan bidang agama mase blajo dulu2, kalau setakat pengetahuan sendiri tu memang la ade, tp bab jd cikgu sek, lain plak tanggungjawabnye..tp takpela, dah 7 bulan otak saye tak diperah2 smpi mereng..bg die exercise sket..hehe

dah lame dah rasenye p anta borang nak jd guru ganti ni, mase bulan 2 klau tak silap..org jabatan pelajaran tu pun mcm takut2 nak offer, takut sy dah keje lain kate die, tp nasibla lapor diri UMS tu 20/8, so saye sambar jela yg mane dtg dulu..jadinye dah lewat la nnti saye ke KK, mgkin awal bulan 10 nnti lepas abes kontrak guru ganti ni...sape suh lmbat bgtau kan..lagipun, cadangnye memang nak p UMS tu lepas raye, bulan pose ni tak larat la makcik nak dok sengsorang kat sane, kalau badan 1 takpe, ni dah jadi berdue...dah kate bg mase 3 bulan, takpelah lapor diri lmbt pun..(sebenonye syg nak tggal suami..hikhik)

tp sebenarnye, malas gile nak kesane, ari tu dah nekad dah nak balik keje kat semennjung jek, suami pun ntah lame lg ke tidak kat labuan ni..tp dah UMS kate bleh resign bile2, jd takde masalah la kan klu suami kene posting nnti..taknak saye kene tinggal sorang2 kat sabah, mau nanges beralun2 tiap2 mlm nnti..tp masalhnye tang nak beranak la plak nnti..aduiyaiiiii..

"mak, adik dah cop mak eh, jd bibik 2 bulan..hehe"-> (dari anakmu yg kurang asam)

meh nak cite sket pasal sekolah tu, name pun sek rendah, mcm2 la perangai budak2 kene layanzzz...saye ajar pndidikan islam ngan kajian tempatan, terbeliak bijik mate kejap sebb tak penah tau pun ade subjek kajian tmptn tu..nmpk sgt ketinggalan dari zaman ape ntah...kene ajar drjh 2, 4, 5 ngan 6..dtg2 je pukul 7 tu terus kene masuk kelas ngaja, mcm ketapi ekspres la sy berpikir nak ajar ape..yg paling tak tahan, tadi la mase ajar tasmik @ ajar diorg iqra'..seblum ni cikgu2 lain dah ckp, 2C tu nakal2 sket..so saye pun p la dgn terkedek2 bawak perut ni p klas diorg..memang mcm psar borong, sy rase pasar borong pun kalah die punye bising ngan berterabur kerusi meje nye..dipendekkan citer, mase tgh ajar sorang2 mengaji tu, ade plak 3 org dayang p urut2 bahu saye, terkejut makcik dibuatnye...boleh plak diorg ni volunteer p urut saye..diorg kate, ustazah mazlina dulu pun kami urut ustazah...nak terbahak2 sy dibuatnye diorg ni..nak marah pun tak smpi ati..pastu ade sorang tu tanye sy.."ustazah taknak tanye ke name kami sume"..sy jawab, esok ustazah tanye ye, skang kite ngaji dulu..saje la tu nak abeskan mase iqra' sebab lepas tu terus balik..aiii, pndai btui...

sebelum ngajo budak beso2 nnti, dapat plak ngajo budk kecik2 ni, baru tau perangai saye dulu pun mase standard 1-6 mcm gitu jugak ape?..ke lagi dahsyat..ntah ek, buat2 lupe la...:)..bukan senang jugak jd cikgu bidang terjun ni, memang kene bukak buku habis la, mane nk ingt sgt bende2 dah lame, lg2 kajian tempatan tu pasal sejarah malaysia la, melake la, sabah sarawak la..ape lg, internet la p cari, buku rujukan mane ade, sume ustazah tu bawak balik, sian saye kene cari bahan sendiri..huhu..

oklah, luse kite sume nak berpuase dah, tahun ni tahun kedua 1st puase saye di labuan, dulu 2 hari jek, skang mungkin puase penuh kat sini, so tanggungjawab penuh pade sy skang ni memasak untuk sahur..gigih sket mgkin puase dgn baby dalam perut ni, tp insyaAllah Allah akan bg kekuatan pd saye utk berpuase penuh tahun ni..amin..
Selamat berpuase semua..minta maaf andai ade entry2 yg mengguris hati anda sume yg membace blog sy yg tak seberape ni..pade sume lah sy minta maaf ye..babaiiiii..

Jul 28, 2010

4 bulan

ari ni genap 4 bulan usia kandungan saye..aishh, asyik citer pasal baby je kan, nak wat caner, ni je citer yg ade, layan je la readers sekalian ye..patutnye minggu lepas sy dah g check up dah, tp oleh kerane kami laki bini dilande keracunan makanan atau dgn bahase yg mudah difahami cirit birit, terpaksela pospone ari ni..

pukul 4 pg dah g cari klinik, klu org tau, malu jek, mcm baru duduk labuan, celah mane nak cari klinik 24 jam kat labuan ni, last2 p lari cari hospital gak wlupun jauh sket..2-2 makhluk ni dimasukkan air, kul 8 baru balik,  tupun mintak balik sebab kami dah kebuluran perut dah kosong..hehe..sian suami, die la yg paling teruk sakit perutnye, berbakul2 tokey kedai tu kene sumpah..haha, tahan jela sakit tu dah terkena..ngan muntah la..baby umi ni pun kene tempiasnye..balik2 je umah kami berdue telentang tak sedar diri dah, tgh hari tu bgn, sume badan panas giler, aik, masuk air pun bleh demam..dah 2-2 lembik mcm sotong..siann kami berdue..haha, tolongla kesian kat kami ni..2 hari en suami tak g keje..

ari ni check, rahim sy sudah 18 cm, wah terujenye sy bile sister td bg sy dgr air ketuban dlm perut, dah besar baby awak ni kate die, klu nak lebih jelas, boleh dah g scan, cume takleh tau jantina nye lg lah..berat sy pun cume naik 500 g..erm, boleh le tu, dari turun, tak pasal2 kene ceramah free kang..

suami ari ni balik, dah 4 ari sy ditinggalkan, waaaaa..mule la sayu nii..mlm kang baru smpi rasenye..ade plak kursus motivasi kat KL..mcm budak2 sekolah lak..

oklah..mahu mengemas bilik satu lg tu, adik saye tosh mau dtg dari kuantan, suh die duk cni je, takyah dok mess..so kenela kemas bilik yg mcm kapal kargo tu, pasai tak penah dok pun bilik tu..ade bran ke tosh???..hehe..

en tosh ke en suami pengantin ni???

Jul 12, 2010

HEPI 1st ANNIVERSARY and HEPI B'DAY SYG..

Tak tau nak ckp mcm mane, (pejam celik)2x dah setahun kami disatukan..alhamdulillah atas kurniaan seorang suami sepertimu dan semoga hubungan kite sentiase dilindungi yg Maha Esa..dan juge Selamat Ulang Tahun yg ke-27 syg, insyaAllah tahun depan dptla kte smbut ber3 pulak bersame si kecik kite :)..

saat melafazkan.....setahun lalu

Alhamdulillah.....Syukur...

Jul 9, 2010

entry sebelum balik

rasenye ni last entry sy sebelum balik ke Labuan kot 13/7 ni..sedih la plak bile tgk tarikh tu, mane taknye, dah sehari lewat dari tarikh anniversary n my hubby's b'day..mcm mane nak celebrate ye, takpela, kite bace doa selamat dlm telefon je la eh, suami kate kite bring forward jela ke 13 ari bulan tu nnti nak mesra2..haha..dahla awal pg 12 ari bulan tu ade final worldcup, rase2nye suami nak ke layan saye dlm telefon selepas pukul 12 tu ha?..ah, tak kire, klu tak layan, sy taknak bawak pulut kuning ngan rendang payau yg suami nnti2kan tu..amacam en suami, ade bran??hehe..

ok, ari ni jumaat kan, jumaat minggu lepas sy ke JB aka ke UTM la jumpe doc dan teman2 kesayangan sy tu..dpt jugak sy makan smbal terung n teh ais UTM, wallaweh, puasnyerrr, tak cukup lg, sy  makan plak  terung sambal kat Pak Ali Tmn U esoknye, dan lg satu dpt makan kat my fav stall kat tmn tun, huh, nasi goreng cendawan die memang takbleh lawan la...sekejap je pun sementara sy di semenanjung ni n sebelum dtg lg sekali mase konvo nnti..sgt2 best wlaupun sekejap, terlepas jugakla rindu, dan yg paling best dpt jumpe aqila anak kak budi, so cute kamu aqila, dahla tak pandai nak nangis bile org suruh nangis, pandai lak tu main ngan abg die si naufal, bulat mate die, geram betul aunty fara dgn aqila, nnti dtg bulan 9 mesti lg comel..gamba aqila ade dlm hp, tp xde bluetooth nak transfer, tggu balik labuan la baru tepek gamba si comel tu ye..

pastu pulak, selase lepas p anta si 'farsha' ke port Klang, jenuh gak la nak mencari tempat syarikat tu..dhla banyak gile sykt perkapalan kat situ rupenyer, melayang 2 riban sebab ko..lepas smpi Labuan, kene anta plak ke KK, jauh yek awak berjalan 'farsha'..untung awak

n rabu pulak ade appointment ngan doc kat KKIA bndr putra ni..so genap 13 minggu mase tu..time nurse check perut tu, die kate, perut awak ni kecik ye, tp baby besar dah, bile ukur, rahim sy dah 14cm, selalunye dlm 8-10cm je..aik, makan ape pulak anak aku ni dlm perut, berat badan umi die makin turun, tp baby besar, tak ke pelik tu, ooo, selalu curi makan ape yg umi makan ye, hemoglobin sy pun dah turun dari 14.5 ke 12.5, memang kene curi ngan si kecik ni..:)..ari tu berat sy 44.2kg, tp turun jd 43.5kg, dahla kene jumpe doc lg 2 minggu, kalau tak sebulan sekali je..haishhh..apsal la ringan sgt sy ni, muntah dah tak sgt dah, mkn pun alhamdulillah dah boleh sket2, tp still takmo gemuks..baby ni nak bg umi die slim je ke..ok2, sy taknak mintak jd gemuk, cukupla baby ni sihat n dpt secukupnye ape yg diperlukan..nnti susah plak nak bawak badan..

td lg p betulkan die, sebelum balik Labuan ni, baik g check kedudukan die baik ke tak, nnti dah smpi sane, mak sy la org paling risau..oleh kerane umi die ni asik nak berlari je, die pun turun dok bawah lg, sian baby kan dpt umi yg super aktif (mcm budak2 nak belari je)..sy ni kan, rase kalau bejalan tu mcm lambat je smpinye, sbb tu secare automatiknye, kaki ni nak belari je..haiii, pening mak sy tgk perangai sy ni..ye2, sy jnji lepas balik Labuan ni, sy pakai sensor soh ikat je kaki kalau nak belari..

okla, smpi sini je sy merepek memalam ni, tak sabar nak balik dah ni, dah hmpir 2 bulan tgglkan rumah, dah mcm tongkang pecah sy rase dibuat suami..haha

Jun 17, 2010

asik kene tinggal jekkk

senin lepas kami bertolak p KL, mane lg kalau bukan umah muksu sy di Bangsar..tmpat persinggahan wajib kalo smpi di KL..sbbnye selase suami dah kene balik Labuan..

katenye pukul 5 ptg door close, so kami ngan banggenye begerak kul 2.40 dari bangsar, kalo ikut time tu, mmg tak sesak la federal, so dlm 1/2 jam dah bleh smpi subang kan..tp meleset same skali jangkaan kami tu, agak sibuk gak la jalan, tp smpi dlm 3.15 jek..wahhh, lame lg nak tggu kul 5 kan..bile suami keluar lepas check in, masuk kete, muke die masam mencuke..

"abg dah kene tggalla yang, kul 3 td dah take off".."
"laa, apsal cepat plak, schedule lain, buat lain"
"tula pasal"

lepaih tu, tgk beberape org lg smpi..haha, sume dah kene tggal rupenyer, maklumla pilotnye base commander, so takde sape bleh halang kalo die bawak..nasibla rabu pg2 esoknye ade 1 lg charlie nak terbang, bleh la tumpang..so, dgn tak malunye, balik la semule ke bangsar..haiii, sume perli yekk, muke laki bini ni asik kene tggal kapal terbang jek, sy baru sekali, suami kalo tak silap dah kali ke-3 ni..aii, kene mandi bunge la nmpknyer kami niii

so isnin tu pg2 lg kul 5 dah gerak ke subang, takot kene tggl lg, kalo kene tggl yang ni, alamatnyer kene penggal la kepale suami ngan CO..hehe..sy balik ngan linangan air mate jela, tak dpt ikut..suami kate, selagi umi ni meragam, takyah balik Labuan, soh tggl ngan mak dulu, nnti kalo nak makan yg pelik2, tak dapekla nak cari kat pulau kecik tuu..tp suami bising2 gak ajak balik same, nak wat camne, tggu keadaan umi ni stabil dulu ye syg..sian die tak dpt nak besokan perut wat sementare ni..hehe

so, semalam jugak p betolkan kedudukan si kecik ni, bleh plak die begaleh dok sebelah kiri ni, senak perut umi dibuatnye, dah 2 kali dah die begaleh..yg tak tahannye, asik nak ke bilik air je..kalo dah dok labuan nnti, caner la nak cari tukang urut yek..huhu..ape lg suami, p survey dulu mak bidan disane ye, anak ayah ni main bola agknye dlm perut umi, tu sebab die tak duduk diam..wink*wink*

Jun 8, 2010

mood cuti

last update mase di Labuan, skang almost 3 weeks tak update, sgt banyak cerite mau dikongsi, tp dibiarkan saje kerane mood saye hanye untuk telentang depan TV..hehe..jgn sok baby kluar asik nak nengok TV je udahler..

baru 3 ari balik kg, dpt pggilan interview untuk jawatan akademik UMS tu, dah dekat 5 bulan sy isi borang online tu, baru skang nak pggil, memang rezeki baby betollah..naseb baik buat kat KL, kalo kat KK, naye nak booking ticket flight balik Labuan semule..bedebo2 makcik nak p interview ni, slalu interview keje bengong2 je, dah lame tak berbelit lidah ckp mat saleh..haha..so, interviewnye 30/5 ari tu, buat kat Quality Hotel, KL..

so ape lg, dah ler buat kat hotel, seram sejuk makcik nak layan 5 org interviewer nye termasuklah dekan, pengarah ngan naib canselor UMS, aje parah betollah diorg tembak aku bertalu2..saye org ke-2, tgk org petame tu cume 15 menet jek, wah, dlm ati lege...ape sgt la 15 menet tu,  mcm present paper kat conference je kan..haha poyo..gupenye bile time saye, en suami siap nak telelap dah tggu kat luar, 5 menet lg cukup 1 jam..adohh, kesemot dah punggung bete ni..soklan nye usah ckp ler, asikla mempertikaikan keje suami yg nak pindah randah nnti, aku nak keje ke, suami yg nak keje ni??..last2 atas persetujuan bersame, diorg bg 3 tahun kontrak dulu, takut aku cabot lari la tu kalau suami dapat pindah semule semennjung, kalo dlm tempoh setahun 2 nnti nak convert permanent, anytime boleh kate dekan tulah.. belum lg sain itam putih, dekan dah kate sy ade tugas berat untuk awak setup new department untuk biomedic nih, ah sudah prof ni..lepaih tu bleh plak tanye kalau diorg nak soh smbung study, nak dlm jeke atau luar negara..dgn gaye poyo dan tawadduq nye, kate tak nak membazir duit UMS, kat dlm pun takpe..uwekk..hehe..so, tggula 3 minggu lagi diorg tepon balik..yg peningnye skang ni, diorg tak tau sy pregnant, sape soh tak tanye..haha..mcm mane ek kalau sy  terime je tawaran tu lepas bersalin, tp lmbt la plak nak tggu taun depan baru nak keje..erm, takpelah..kalau dah rezeki baby ni alhamdulillah..

lepaih tu, dpt lak keje pembanci  kat Labuan mase g interview sebelum balik kg ari tu..mintak penyelia bancian, dpt pembanci, betuahla makcik nak terime, dahle dgn tak larat badan ni, makan pun taknak, nak kene ke ulu ke ilir p umah org plak, suami pun tak bg, so dgn berhemahnye, tolakla..mase lum pregnant dulu, mintak 1 keje pun tak lekat..kalau tau, lg dulu I dah mengandong..haha..

lepas suami balik ari tu, memang duduk bt kikir je, adik ipar nak kawen, so 6/6 ari mjlisnye...mak buyong ni tak larat nak wat keje,duduk je la ngadap org..sian gak tgk diorg, agaknye mase saye nak kawen dulu, mcm nila sibuk dan penatnye diorg..adela sekeping amek gambo ngan pengantin..

mak cik yg lari tema..org biru, awak tak abes2 ijau

td plak dah buat kad mengandung kat bandar putra segamat ni, so bile2 balik Labuan nnti bleh je bawak kad tu..bile tang amek darah tulah makcik rase nak pengsan, bapak beso jarum die, tak berani nak pandang, memang takde tokoh ar nak jd doktor pn fara ni..banyak plak tu amek, dah nak penuh tgk picagari tu..eh, picagari ke name die??..ye la kot

so,sekian saje la citenye, makcik nak sambung telentang ni membesokan badan..

May 19, 2010

YABEDABEDUUUUUUUUUUUUUU...................

ape kate saye terus menggunakan 'saye' dlm blog saye ini..hehe

pg2 lagi saye dah tak kasi suami pegi keje

"yang, fara nak g RSAT la ari ni".....
"nak wat ape?"
"nak g check la, dah tak tahan dah ni"
"ok, g siap cepat"

sbnarnye 2 ari lepas, saye dah beli alat check kehamilan tu, tp disebabkan diri sendiri yg tak penah tgk dan gune bende alah tu, jd 'invalid' plak ujian tu, sengalllll!..melayang seploh hengget aku..takpe, sampai disitu saje.....

dan semalam baru post pasal diri ini yg tak bape sihat dan tak lalu makan, sbnrnyer jugak saye memang dah 2 minggu rase 'uwek2' itu, tapi buat dono je sbb takut pisang berbuah 2 kali, tak jadi mcm ari tu, dan dah 2 minggu jugak kelewatan bendere jepun menyape saye..saye buat dono lagi walaupun sudah terase keganjilan pade diri sendiri...sebelum pegi RSAT td pun saye dah muntah2 dah..aduhhh, lembik badan rasenyer..

dan ari ini, pg tadila...

"POSITIVE"

ALHAMDULILLAH...tak terkate bile sister tu ucap tahniah..sudah ade 6 minggu 1 hari di dalam rahim ku ini..aminnnn

en suami plak abes satu skuadron p bgtau dah, punyer excited la die...ape pun, esok saye mau balik kg, ni yg nak ngengade mintak mcm2 kat omak terchenta ni..haha..maklumla, cucu sulung....huahua..(pap..pap..pap..mood menampar pipi diteruskan krn maseh tidak percaye)

kawan2 sekalian, doakan saye n baby selamat ye..saye mau jage 'syg' baru saye ni dgn sebaiknyer..

May 18, 2010

tak suke keadaan ini!!

Tetibe rase nak tukar kate ganti diri dengan "saye"..ok, untuk entry ini saje...saye punye suke lerrr..;)


oh, sesungguhnye, saye sgt tidak suke keadaan yg melande saye skrg ini..dah dekat 2 minggu saye rase tak bape nak syok tp saye gagahkan diri juge..

saye ilang nafsu makan tp sentiase rase lapa yg teramat (walau dihidang dengan ayam golek sekor depan mate, mahupun udang galah dan ketam batu, tetap jugak tak lalu)..-dah galah ngan batu, mane nak lalu-..kepale rase pusing bile baring,  badan rase tak sedap dan menggigil, rase malas yg teramat (lagi2 nak vacuum umah ngan memasak)..rase mau tidooooooooooo jeeeeeeeeeeeeeeeeee..

agaknye berat badan saye dah turun 3 kilo, makan taknak tp asik nak membuang je..huhu, sayangnyer lemak saye hilang begitu saje..sebenarnye dah seminggu tak main bdminton, tak tau kenape, mungkin sebab jauh n tak larat nak p, g tawau pun tak jadi..yang jadinye, saye mau balik kg luse (20/5/2010)...itu saje yg syoknyer..

saye mau balik kg naik ini......
acah aje

May 4, 2010

aku rindu mak aku

ari ibu dah nak dekat nih, b'day mak aku pun dah lopeh dah 23/4 ari tu..tapi adiah ke, ape pun aku tak pk lg..kalo dulu, mase cintan cintun ngan sang arjuna, bleh plak sume tarikh nak ingat n carikan adiah..sirius, jahat seeehhh aku...huhu...takpela, nnti aku balik mase main bdminton nnti aku belikan udang kering ngan ikan bilis yg mak aku pesan tuh..haha..lagila jahat..

bile dok cni, kurang2 pun 3 ari sekali mesti tepon mak, tak pun, mak aku la yg tepon klu aku buat2 lupe tu...hehe..kalau mak mertue plak, bile suami tepon, time tula baru aku menyampuk nak becakap, segan tu masih ade wlupun dah dekat 10 bulan kawen..tapi, 2-2 mak aku rindu skang nih..

aku ingat dulu time aku tadika, mase tu mak aku ade operation buang ketumbuhan dlm perut die..so, lamela aku ditinggalkan kat umah sengsorang tanpa mak..mase tu abg aku ade lg ke tak ntah, ke die dah sekolah kat kampung aku kat segamat ntah mase tu..tapi sirius, sedih gile mase tu, rase mcm jd anak yatim plak mase tu, bak kate 'org jawe'..aku ni dahla gembeng @ kememey @ kuat melalak..haha..maklumla, anak bongsu, mengade je lebih...

dulu, lepas je aku balik dari tadika, mesti nak tido punyer, tau tak aku nak tido kat mane...bayangkan umur 6 tahun masih nak tido dlm buaiii...masyaAllah, wat malu kaum je kan..syok ooo kene buaiii, lena diulik mimpi..haha..kalau nak tambah mengade lg, aku tido sebelah mak aku kat lantai je, tp sebelum aku tido, mak aku mesti kipaskan aku pakai tangan die, sampaila aku tido...kalau malam plak, mak aku mesti tido dlm kelambu ngan aku dulu sebelum die tido ngan ayah aku sampaila aku lelap, bapak manje mengade2 aku nih..bile ingat balik, sedih pun ade aku buat mak aku mcm tu, tp nak wat mcm mane, skrg baru aku rase kesian, dulu tak pandai pk lg..kanak2 riang..wakaka

bile masuk darjah 1, aku start gile p sekolah, sampai demam2 pun nak p sekolah..nak kate ade balak kat sekolah, mase tu baru darjah 1, mane ade feeling2 ni lg..ade satu ari tu, aku bangun2 je tido, terus aku cari mak aku, sambil nanges2 aku marah mak aku nape tak kejutkan p sekolah..pastu, mak aku bleh gelakkan aku plak..ari sabtu syg oii, nak sekolah apenyer...dah malu tu, aku buat2la kate nak makan, lapo..haha..

banyak lg sebenarnye kenangan aku ngan mak dulu2, sampaila skrg ni..nak citer sume, bleh buat satu tajuk thesis ni..kesimpulannye, walaupun dah kawen, aku memang suke dok bawah ketiak mak..boleh tak mcm tu kesimpulannyer entry ini..?

May 2, 2010

sambung sembang..

lum abes lg ke nak ngumpat..hehe..

sajeeee, boringggg kan..suami tgh tgk live liverpool-chelsea, alamatnye jgn harapla nak sentuh reemote tv ataupun reemote astro, mau kene sekeh kang tak pasal2...dah abes tergolek telentang tak tau nak wat ape, on labtop, sambungla sembang merepek2 ni..

sebenarnye baru balik dari pesta air kat labuan ni, aiii, boring sungguh, tak dak apa pun, pesta konvo UTM lg best la, juai mcm2 (yg pnting banyak barang pempuan..hehe), kat cni gerai2 asik juai bende yg same je, balik2 spek mate, gelang2 mutiare, sandle crocs tiruan dan makan2 la bende wajib..maklumla dlm pulau kecik ni, org nak berniage mcm2 agak terhad, kalau di semenanjung, peniage dari sume negeri bleh turun, kat cni, nak dtg beniage, kene naik kapal plak, kan susah nak mengangkotnyer, itu pasai tak banyak bende yg best2..tp kalau best sgt pun susah jgak en suami nnti, dapat bini yg rambang mate, sume nak kalau tgk..

 gambo ni amek siang td, itu pasal terang..

so mlm ni mlm terakhir..antara xtiviti yg sempat tgk td memancing tepi pantai ngan bekayak keliling pulau...itam legam la sape yg masuk tuu..dahler panas bedentum td..aduiiii..siannnn

jumaat ari tu plak kami ade makan2 kat deep sea restaurant sempene ade sorang officer 5 skuadron nak posting ke KL..aku amek gambo makanan je..buat ilham masak kat umah..haha..yo la tuuu..

interprete la sendiri lauk ape tuh

ok, berbalik siang td pulak...kan dah kate sembang merapu, so cite pun tunggang langgang la..kejap mlm ni, kejap jumaat, kejap siang td pulak la..haha..nak cite p makan2 ngan suami kat airport je pun td..meh tunjuk sket perut boroi kami lepas mentekedarah...huahuahua

perut aku dah abeh tahan dah tu..eh, apsal aku makan banyak pun tak tinggi2 haaa???

sembang2

mari kite sembang2 sambil ngumpat2..yeeehaaaa..I like..tetttt..kene tarik telinge ngan suami dahhh..huhu

sebenarnye banyak cite nak diumpatkan disini, tapi mcm biase la, tahap kelembapan internet disini mcm hampas..nak p potong, tak potong2..ni pun ntah ape demamnye cik berukband ni bleh plak laju skett, sket jeee..ha, baru puji, dah ijau balik kaler die...jap g la sambung, masuk draft dulu naa..

ok, mari sambung mengumpat...dengan banggenye nak umumkan kami menang bdmnton ari tu  lwn dgn bakat P.U Kuching, 5-0 beb...masyaAllah, riaknyer....(muhasabah balik cik fara)..alhamdulillah, akhirnyer hajat aku nak balik kg free tercapai juge, tu je motipnye nak bg menang pun..haha..dlm 25 ari bulan ni kot p KL base plak main, lepas tu ape lg, cha alip bot balik nogori la den..haha..so, isnin ni bermule la training balik tiap2 petang mcm biase, naseb la aku lom keje lg, kalo tidak, mau lunyai jugak badan aku ni penat..gamba mase main tu tak amek la plak, sume kat org, almaklumla, tgh main cane nak amik gambo sendiri, suami pun lupe dtg bawak kamera..gambo mase amik adiah adela..tp seganla nak letak, adiah tak seberape..haha, nak tau ape??..set dulang..haha..mase selection pemain dulu dpt towel..jadikla ye tak..ade gak bende yg aku dpt free..

ok..16/5 ni plak konon2 nye kami ade perlawanan jugak kat Tawau, tp motipnye nak p jenjalan sambil beshopping je..haha..mane nak cekau duit nak borong segale mcm kat Tawau nih?..huhu..(tulun2 en. suami, sile bace entry ini bg memudahkan keje saye tidak meminta2 secare direct)..:)..so dapatla first time merase naik charlie, wahh, teruje sambil kejakunan gitu..

pasal thesis pun alhamdulillah dah hampir settle, dah anta p jilid pun, tinggal nak amek n anta ke fakulti je..time kasih kepade kawan2 yg menguruskan segale beban keje aku yg tetinggal di UTM tuh..gile lepas tgn aku kan, tu la, gatai sgt nak dok ngan suami cepat2..hehe..ape nak buat, dah kawen..segale jase baik anda amatla sy hargai, nnti time konvo bulan 9 nnti, I belanje U naik atas stage amek scroll same2 eh..hehe..wahhh, tak sabarnye nak graduate kali ke-2, tp still tempat yg same la kan, bodek UTM la katekan..ape2 pun UTM la tempat cheq kenai suami, kalo tak kerane UTM, tak jumpe la en suami yg dok depan mate skang nih..

ape2 nnti I update lg k..

Apr 16, 2010

xtiviti last weekend

saat ini hujan renyai2..cewahhh, mule mahu berjiwang2 nihhh..suami tiade disisi..jiwang lagi..aku terase sunyi..perghhh..ayat tak tersusun, nak madah2 plak..en suami takde lg, p pulau 3, ari selase kot baru balik, ari ni baru jumaat..lg 4 ari la bleh layan tido ngan tenang..haha..

nak citer pasal sabtu ahad minggu lepas je pon sbnrnye, p melalut citer pasal suami je tak abes2..bosan "Abg Hashim bace nnti"..wakaka..

Sabtu ari tu ade selection untuk pemain badminton, nak cume 9 org jek, sbb sorang lagi air woman dah gerenti name die ade..alhamdulillah, name aku berjaye  terselit di celah2 tu..tp yg tak syoknye, ade berite telah membantotkan semangat aku nak main..katenye main kat labuan ni jekk...huhhhhhh, sedih aku dgr, abesla perancangan baekkkk aku tuuuhh dan selamat juge poket suami aku...uwaaaa..yg pasti aku nak p subang jugak, tak kire..aku nak balik kg free jugak...

balik pas main tu, segale tulang temulang jadi mcm krem..gile sengal2 sume satu badan mcm aku gak sengalnyer..terus panas badan nak demam, dan sampai ari ni lg badan rase gegel2 ngan kepale mcm nak pecah ditambah lg batok2 menjadikannye pakej 3 serangkai..dah pegi RSAT amek ubat pun lum rase kurangnye..

okehhh, skrg cite pasal ahad tu plak..name pun housewife, jadi pegila diriku menyibukkan diri ngan xtiviti belajar memasak di rumah bakat..konon blajo nak wat biskut raye la nnti..oven ngan mixer adiah kawen dari kawan2 dulu tak berbukak pun lg kotaknyer..giler punyer tak tau buat kuih aku nih..

yg bestnye blajo ngan tukang masak melesia, en Sazali Ismail..die ni kurang masuk TV, tak muat kot muke nak masuk TV, so agak kurang familiar jugak aku ngan rupenyer, tp superbbbb bab masak ni, dtg labuan sbb nak ajor kami masak je pun selain ade gak org lain jemput die masak..

ni ha orgnyer yg baju biru tu..lum kawen tu, sape2 nak makan sedap ari2 bleh la anto borang..jgn mare ye chef

bayo RM30, die ajor 4 resepi, dan bg free 5 resepi..

ni bukan sempret eh, ni Butter danish cookies..labuan ni takde jual pipe yg lawo2, so wat yg simple2 jek, jnji rase sedap giler..

yg agak2 rentong tu Pandan Kisses cookies..oven baru, so tak pandai gune lg..tgh2 die ciumkan ngan coklat..perghhh, terangkat mulut bile makan..

dah macam rupe almond london kan, tp ni namenyer Chocolate roucher cookies

 ha, last skali Mamoul Kurma cookies, biskut dari arab ni, nak tgk inti die, tgk kat bawah ni...

yg itam tula inti die, jgn plak kate tu majon pak tani atau sentil mak dare pulak

puas ati sgt2 sbb chef ni sgt tak kedekut ilmu dan sgt sedap cookies yg die buat tu,  lain rasenye dari  cookies ari raye yg kite makan tuh dan tahan lebih lame..sambil2 tu smpt die ajar mcm mane nk masak asam pedas ngan masak lemak cili api paling sedap..pastu die ajar plak nak wat the best BBQ chicken wing..perghh, dgr bahan2 die je dah meleleh ayaq liuq..

dah blajo tu agak2 bile aku nak try masak sendiri yek..raye ni ke, raye taun depan ke atau ke kedai sambil menunjukkan jari kearah kuih raye sahaje?..

Apr 8, 2010

so bored

kalo dah takde keje nak buat, takkan nak dok tidoq je kan..tidoq pun bosan pe..letih oo kalo tidoq banyak sgt..keje tak mai2 lagi..nasibla ade gak xtiviti petang2 training badminton dah 2 minggu nih, jauh gak la nak p mainnye, tp kalo tak p, tak kluar peluh plak..lgpun niat ade 2, satu nak kluakan peluh, satu lg sbb nak shopping kat Kuching, ape la kaitan nye bdminton ngan shopping kat Kuching, shopping la sgt, banyak duit hang!..

BAKAT la ape lg, ade pertandingan bdmnton kat Kuching nnti untuk zon malaysia timur, kalo menang, bleh naik En Cali p Subang plak..bleh merewang balik kg pastu..amboii, jauhnye angan2..ntah menang ntah tidak yg kat Kuching tu nnti..ntah2, 1st set dah teduduk..wakaka, pastu dari Kuching ke Labuan balik la sendiri sbb dah kalah..ha, amek, nak shopping sgt

En suami takde dah 2 ari ni p Kuching, sok kot baru balik, lagi la boring, takde kawan..nasib la laki aku bukan pilot, kalo tak, lg la asik kene tggal jek, nak cuti pun payah..tp berbaloi la gaji pilot ngan keje diorg kan..ape pun pangkat dan keje diorg, sume tu dah tanggungjawab, kalo aircraft problem, laki aku plak yg bizi bebenor, kang pilot tak bleh fly plak, kalo crash tak ke naye dipersalahkan engineernye, so they complement each other..ape aku merepek ni! (sile rujuk tajuk di atas)

tapi memang aku tgh bosan sgt dah ni..rutin harian aku tak berubah2 lg ari tu, dah lame baju kurung lawa2 dlm gerobok tu tak pakai..ceeewahhh..lawaaaaa....maksudnye, tak bepakai la p keje, takkan main bdminton nk pakai baju kurung kot, nnti org tanye, aku jawab, "lame dah tak pakai baju ni, rinduuu"..patot tak jawab mcm tu, adekah aku tergamak??

ok, mau layan game house yg dibekalkan suami sebelum p ari tu, die tau aku memang suke main game budak2 ni..cauuuuuuuu cinnnnnnnn cauuuuuuuuuu...


Apr 4, 2010

menu ari ni

oleh kerane ari ni ari ahad, mood memasak aku amatlah berada ditangga tercorot..suami pulak bile2 mase saje akan membuke tudung saji atau peti sejuk mencari2 ape yg bleh dimakan..haha..

sejak kawen, suami aku ni memanglah teramat2 senang nak jage makan minumnyer, ape je aku masak die bedal, sampaikan megi aku masak pun die kate megi paling sedap penah die makan dlm idup..mau tak kembang semangkuk kene puji mcm tu..uweekkkkk..

senang n simple jek menu ku ari ni..celur, tumis dan goreng..

pucuk ubi celur, sambal tumis cili api tempe + ikan bilis ngan ikan bayan goreng

klu nak tau ni la peberet aku..for sure klau korang lalu blakang aku time tgh mkn ni, gerenti tak nmpk..sape suh lalu blakang aku kan..klu mak mertue aku plak suke wat sambal kicap air asap cecah ngan pucuk ubi tu..suami aku jek yg brani kawen ngan aku sebab aku ni antu cili api, kalau org kelate, mau berapi mulut diorg haaa..say no to gule dlm ape jue masakan aku kecuali cekodok pisang..haha

nyam..nyam..nyam

Apr 2, 2010

Beaufort n interiew

ahad lepas g ikut kak ida jiran atas ni p balik kg die kat beaufort, cume aku, kak ida same nisa je yg p..suami2 sume tak ikut, kasi can bini2 beronggeng..konon2nye nak dok lame lah sket, nak p KK angannyer sekali..suami pun kate p la jalan2, abg takde mase lg nak bawak ayang jalan2..ntah bilenyer nak dapat cuti, sejak kawen ari tu, takde yg free..nak p hanimun, lagiila..huhu

naik feri 7.30 dari jeti Labuan, tp nak arrange kete2 masuk feri, lebih kurang 8.30 jugakla baru gerak..punye la rapat die susun kete, tak mcm feri penang, bleh bukak pintu kete luas2, ni nak bukak pun kene kenyit2 kete org sebelah, kang tak pasal2 bergesel..side mirror kete sebelah bleh cium2 lagi..auww

rase cam same je naik feri kat penang dulu, cume yg ni ade org jual2 plak kat tempat duduk atas tuh, siap ade aircond lg, tp syok lg amik angin kat luar..


tu jela bangunan tertinggi di Labuan ni..sedih kan dok sini tak bleh tgk KLCC..(poyos :p)

sampai jeti Menumbok ntah pukul bape aku tak ingt dah, tp sempat la aku tido,  dlm 2 jam  jugak kot..lame kan, padahal dokek yo..dah tido mlm tu pukul 3 pg, bgn plak kul 5.30, sediakan cekodok pisang la, masakkan lauk suami dulu la, maklumla isteri mithali..wah2, puji diri sendiri siott.

jom kite bertumbok..heheh

agak jauh jugak nak ke KK, jadinye memang tak jadila p KK..haha

petang tu kami sume telentang tido..ngantok, padahal dekat je pun..isnin plak baru jek nak jenjalan kat beaufort, dpt panggilan dr UMS soh p interview jage exam tu, ari rabu plak tu, dahla kene balik selase, baru nak panas punggung..aishh

so slase tu aku decide nak try naik bot laju plak balik Labuan, dah rase naik feri, ni nak naik bot, tgk mcm best jek..kalau naik feri 5 hengget jek, kalo naik bot plak kali la 3..bile kluar je dari muare nak ke laut, ok lagi..tapi bile dah masuk laut, mule la aku mcm org jakun, awak dahla rengan, terangkat2 punggung den, org len relax jek, muke seposen, aku jek yg mahal sket, soploh hengget..hehe..punyela laju bot tu, sampai air laut abes terpercik, basah baju I tau..20 menet jek dah sampai, tp azab nye la aku rase, mcm nak terbalik dah bot tu, ganas giler pakcik tu bawak, die tak tau ke dlm bot tu ade puteri santubong tgh naik, sopan la sket..

mlm plak tertengok berita bot laju kat tawau karam, 5 mati ..mane taknyer, di sumbatnye 22 0rg, limit 12 org jek, dgn life jacketnyer takde..nasib bukan malang kat aku, dah la 1st time ye tak, pastu tetibe jadi plak mcm tu, kan ke nanges takde lagu laki aku nnti..

esoknyer p la interview tu, jauhla plak aku rase UMS ni, ujung sane ngan ujung cni, ha, tgkla balik peta Labuan..ramai jugak calon2 nyer, sekali masuk 5 org, nasib aku sesi ke 3, kalo tak jenuh nak tggu sampai ptg..sesi perkenalkan diri I la org 1st, bile dah mencecey tu, soalan pertame interviewer tanye balik, "kamu sudah berbadan dua"... aiseh men..apeeela...ni la yg aku tak suke nak cari keje skang ni, dlm dilema jadinyer, yg kite nak baby dah, bile nak keje plak org tu taknak terime wanita mithali ni ngandong..nasebbb aku lum ngandonggg..haha..tp lepas ni payah jugak eh.kene tanam jgung blakang umah je la jawabnyer, takde kan tanah tu kate, wanita mengandong takleh cangkol tanah untuk tanam jagong..

dah abes tu balik la ape lg, dgn harapan dapat la ye..bleh risik2 keje lain kat UMS nnti..tu pun kalo tak ngandong lg la..ape la punyer ayat, kononnyer taknak menzalimi wanita ngandong, takut jadi pape kat tempat keje..abes tu kalau org tu dah lame keje, pastu tibe2 ngandong, takkan nak soh berenti keje setahun campur rehat berpantang kot..

Harta Dunia Akhirat

Lilypie Fourth Birthday tickers

Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Analog Clock

Islamic Quote of the Day

Asmaul Husna

Solat Time_Kota Kinabalu

click! click!

Followers


 

Design by Amanda @ Blogger Buster