Aug 9, 2010

cikgu oh cikgu

baru 2 hari digelar ustazah bidang terjun dari jumaat minggu lepas..sebabnye kene ngajo pendidikan islam gnti ustazah lame bersalin, dtg2 je sek tu, terus disape ustazah, ishh, malu la, awak dahla takde pengkhususan bidang agama mase blajo dulu2, kalau setakat pengetahuan sendiri tu memang la ade, tp bab jd cikgu sek, lain plak tanggungjawabnye..tp takpela, dah 7 bulan otak saye tak diperah2 smpi mereng..bg die exercise sket..hehe

dah lame dah rasenye p anta borang nak jd guru ganti ni, mase bulan 2 klau tak silap..org jabatan pelajaran tu pun mcm takut2 nak offer, takut sy dah keje lain kate die, tp nasibla lapor diri UMS tu 20/8, so saye sambar jela yg mane dtg dulu..jadinye dah lewat la nnti saye ke KK, mgkin awal bulan 10 nnti lepas abes kontrak guru ganti ni...sape suh lmbat bgtau kan..lagipun, cadangnye memang nak p UMS tu lepas raye, bulan pose ni tak larat la makcik nak dok sengsorang kat sane, kalau badan 1 takpe, ni dah jadi berdue...dah kate bg mase 3 bulan, takpelah lapor diri lmbt pun..(sebenonye syg nak tggal suami..hikhik)

tp sebenarnye, malas gile nak kesane, ari tu dah nekad dah nak balik keje kat semennjung jek, suami pun ntah lame lg ke tidak kat labuan ni..tp dah UMS kate bleh resign bile2, jd takde masalah la kan klu suami kene posting nnti..taknak saye kene tinggal sorang2 kat sabah, mau nanges beralun2 tiap2 mlm nnti..tp masalhnye tang nak beranak la plak nnti..aduiyaiiiii..

"mak, adik dah cop mak eh, jd bibik 2 bulan..hehe"-> (dari anakmu yg kurang asam)

meh nak cite sket pasal sekolah tu, name pun sek rendah, mcm2 la perangai budak2 kene layanzzz...saye ajar pndidikan islam ngan kajian tempatan, terbeliak bijik mate kejap sebb tak penah tau pun ade subjek kajian tmptn tu..nmpk sgt ketinggalan dari zaman ape ntah...kene ajar drjh 2, 4, 5 ngan 6..dtg2 je pukul 7 tu terus kene masuk kelas ngaja, mcm ketapi ekspres la sy berpikir nak ajar ape..yg paling tak tahan, tadi la mase ajar tasmik @ ajar diorg iqra'..seblum ni cikgu2 lain dah ckp, 2C tu nakal2 sket..so saye pun p la dgn terkedek2 bawak perut ni p klas diorg..memang mcm psar borong, sy rase pasar borong pun kalah die punye bising ngan berterabur kerusi meje nye..dipendekkan citer, mase tgh ajar sorang2 mengaji tu, ade plak 3 org dayang p urut2 bahu saye, terkejut makcik dibuatnye...boleh plak diorg ni volunteer p urut saye..diorg kate, ustazah mazlina dulu pun kami urut ustazah...nak terbahak2 sy dibuatnye diorg ni..nak marah pun tak smpi ati..pastu ade sorang tu tanye sy.."ustazah taknak tanye ke name kami sume"..sy jawab, esok ustazah tanye ye, skang kite ngaji dulu..saje la tu nak abeskan mase iqra' sebab lepas tu terus balik..aiii, pndai btui...

sebelum ngajo budak beso2 nnti, dapat plak ngajo budk kecik2 ni, baru tau perangai saye dulu pun mase standard 1-6 mcm gitu jugak ape?..ke lagi dahsyat..ntah ek, buat2 lupe la...:)..bukan senang jugak jd cikgu bidang terjun ni, memang kene bukak buku habis la, mane nk ingt sgt bende2 dah lame, lg2 kajian tempatan tu pasal sejarah malaysia la, melake la, sabah sarawak la..ape lg, internet la p cari, buku rujukan mane ade, sume ustazah tu bawak balik, sian saye kene cari bahan sendiri..huhu..

oklah, luse kite sume nak berpuase dah, tahun ni tahun kedua 1st puase saye di labuan, dulu 2 hari jek, skang mungkin puase penuh kat sini, so tanggungjawab penuh pade sy skang ni memasak untuk sahur..gigih sket mgkin puase dgn baby dalam perut ni, tp insyaAllah Allah akan bg kekuatan pd saye utk berpuase penuh tahun ni..amin..
Selamat berpuase semua..minta maaf andai ade entry2 yg mengguris hati anda sume yg membace blog sy yg tak seberape ni..pade sume lah sy minta maaf ye..babaiiiii..

8 comments:

Ann said...

wah2 dh jadi ustazah ni..hehe
mcm xpcaya jer....dh la ko grg mcm harimau...

Fara FarSha said...

ngan ann je buat2 garang, ngan diorg jd ustazah disayangi..hehe..nnti kite balik konvo, kite ajar ann iqra' ek..haha

Abg Hashim said...

mata ngantuk..nanti saya baca ye..

kapten said...

macam mana la erk muka ko bila garang hehehehe. Selamat menjadi cikgu yang baik dan bertanggungjawab...

kapten said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ann said...

grg ngn aku jer? oh ko mmg pilih kasih...xmo..nti aku slalu kene hempuk ngn ko

Fara FarSha said...

hahaha..gile nak hempuk anak org, mau kene hempuk balik ngan bapak ann..

ko mmg suke wat taik mate abg hashim

garang mcm singe, mcm tula muke I time garang, betul tak ann???

~HaNna~ said...

wahh..tahniah2..pn fara jadi ustazah...:)

Harta Dunia Akhirat

Lilypie Fourth Birthday tickers

Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Analog Clock

Islamic Quote of the Day

Asmaul Husna

Solat Time_Kota Kinabalu

click! click!

Followers


 

Design by Amanda @ Blogger Buster