Aug 18, 2011

semalam hari yg menyakitkan..

semalam sy ade post kat wall muke buku kate sy kene maki..arini sy nak wat entry tu..saje nak lepaskan geram dlm blog kesayangan ni..jap2, nak lap air mate semalam tak abes lg ni..haha..awas, panjang berjele ni kalo nak bace

kisahnye bermule mcm ni...jeng..jeng..jeng...eh jap..adekah ini dikire mengumpat, takkot, sebab sy ckp sorang2 je ni..ngeh..ngeh..ngeh..

ok..ni sebenarnye pasal sy nak duduk quarters airforce kat KK ni..mase suami sy meeting kat Nilai ari tu, die ade la risik2 kat CO @ bos airforce kat KK ni, tanyela kot2 ade quarters kosong untuk sy duduk lepas raye nnti..so die kate ade, tp ko(suami sy) kene tanye sorang 'mejar X' ni..sebab bini die nurse ade kursus setahun kat Likas, CO ni bg lah kakak(bini mejar X) tu duduk free, api air pun takyah bayar, umah tu memang takde pape la, kosong(4 bilik), cume ade katil ngan tilam queen n single, peti ais kecik, dining table ngan sofa kecik...sebenarnye quarters kat KK tu untuk rumah sewa persinggahan untuk sesape warge airforce yg dtg nak bermalam, so sehari ade yg 30 hengget, 35 hengget, ikut rumah pegawai ke atau rumah sarjan @ kopral..tp tu yg lengkap perabot sume

ok, dah lepas suami sy tanye mejar X ni, die pun setuju, die kate lg bagus, wife die ade teman, n kakak tupun kate ok lepas suami die tanye..sy pun punyerla gembire, yela umah free, kene beli fridge ngan washing machine je..walaupun jauh jugak nak ke UMS, dlm 20km mcm tulah..kakak tupun katenyer duduk sampai bulan 1 tahun depan je..dan sy pun mcm merancang bolehla bawak dzaffrin lepas raye ni, walaupun belum tanye kat kakak tu..ok itu kemudian la sy fikir

sebulan lepas sy ade jumpe kakak tu kat hosp Likas (tmpat sy beranak..huhu) nak amik kunci rumah..die pun mase tu ok je sy tgk, walaupun menggelarkan diri  'akak' n 'ko' je..kat bawah ni beberape petikan ucapan kami berdue

umah tu ade ape2 ke kak..
kosong je, takde pape pun, mesin basuh pun takde..
ooo, nak g tengok la mcm tu
pegi jelah
ha, oklah, nnti kalau sy nak pindah sy bgtau akak
 
ok, sy pun org dah bagi kunci, terus jela g tgk, lgpun dah die kate pegi kan..awak pun pegila....ok stop sampi situ

semalam, sy ade ajak kawan depan bilik ni kate nak g tgk rumah lg la, sebab sy nak bersihkan belakang ngan toilet, aritu nmpak kotor sgt, tak selera sy tgk, nak letak mesin basuh kat situ, kenela bersihkan, sy nak upah cleaner skul sy ni tolong bersihkan, tp nak g tgk dulula ape yg kurang..sy telefon kakak tu tanye kat mane..ok, ni pun beberape petikan perbualan tersebut

akak kat mane tu
kat hosp, tgh keje ni
ooo, fara nak g tgk rumah ni
ko nak pindah bile
ingt esok nak cuci rumah, jumaat tggu suami sy dtg baru nak pindah terus
ha, ok....tut...tut...talian diputuskan..;)

sy pun g la tgk umah lg, bile dtg kali ni, bertambah2 la kotornye, dgn belakang tmpt nak letak mesin basuh tu air kaler merah bertakung (iyak, tak tau air ape kaler merah tu), dgn toilet tersumbat, baunye toksah ckp, sikit lg nak terbatal pose sy..hehe..

sy pun telefon suami suruh cari org repair ngan bersihkan, nnti bg upahla kan..so bile suami dah carikan org suh repair, sy pun legela...saye mesej kakak tu tanye "kak, boleh tanye tak, nape toilet ngan blakang tu tersumbat ek, fara nak repair la, aritu dtg tak tersumbat lg rasenye kot"...........die balas "bile ko dtg? lain kali bgtau. buat pengetahuan ko, umah tu memang tak elok, kalo ko boleh pggil org repair, pggilla, akak dah duduk situ 5 bulan, takde sape pun nak repair"..

aik, sy dah mcm bau2 ade kemarahan ni..sy jawab "ooo, td kan sy kol akak bgtau kate nak dtg, yg pasal repair tu insyaAllah mase terdekat ni suami sy dah uruskan, ingt nak letak mesin basuh kat blakang tu, tp tgk dah bertakung"...die balas "sori la eh, kak tak suke ko buat mcm ni, ko ni dah kire menceroboh rumah org dah ni, ko kate ko nak tumpang kan, ni ko dah buat mcm rumah sendiri plak"....perghhhhh, kene dah sedas....sy pun ape lg, bgtau la suami, nape akak ni mrh2 sy tak tentu pasal, setiap kali sy nak dtg sy bgtau..takde pulak die mention kate "ko kene tggu akak ade baru boleh dtg"...kalau ade ckp mcm tu, sy ni boleh paham ape, bukan sy bute tuli...

suami kate, dah2 g tepon die mintak maaf, mgkin die salah faham tu..sy dgn degil nye kate, buat ape sy nak mintak maaf, sy tak salah pun sy rase...tp atas arahan suami sy telefon jugak dgn niat nak mintak maaf la tu...

kak, nape akak marah sy
apsal ko buat mcm ni ha!..hei fara! ko dengo sini eh, ko tu dah la nak menumpang umah org, ko boleh masuk macam tu je, akak memang tak suke betul ape yg ko dah buat ni!!!!!!!
bla...bla....bla....bla...tak larat nak dgr die memaki saye lg dah
ok kak, takpelah, terime kasih

terus tak jd mintak maaf, sbb air mate sy dah menjejes mcm air terjun..sy pun kol suami, bgtau..sy kate takmo dah duduk ngan kakak tu kalau mcm ni la perangai die..belum ape2 dah marah kite mcm tu...takde lgsung nak berlapik2, mentang2 la laki ko mejar, laki aku kapten je, ko buli aku mcm tu eh, sesuke ati je ckp aku penceroboh..huhuuuuuuuuuu..nanges tak berenti dah..haha, lawak

dan lepas tu suami sy telefon suami die kate sy tak jd duduk ngan wife die..ade masalah sket..sakitnye ati sy tak tau nak ckp...kalau sy la kat tempat kakak tu, malu nak ckp "ko tu dahla nak menumpang umah org"...eeeeee, mcm rumah tu umah die, die pun masuk illegal je, sesen tak bayo..tak sedo gak diri tu..kalau tak bg sy masuk rumah tu tgk, jgn bg kunci..sabo jelah

pastu bile dah rede sket, sy mesej akak tu mintak maaf kot2 la memang sy yg salah..lagipun malas nak panjang2 kan cite, umah die pun kat labuan, esok2 berlage bontot gak...suami2 pun masing airforce, pusing2 jumpe gak...

"kak, sy mintak maaf pasl td, sy takde niat pun nak buat akak marah tetibe, sebnrnye semua ni sebab salah faham,sy tak faham akak ckp, dan akak pun tak faham sy ckp..nnti sy pulangkan kunci 'rumah akak' kat letter box"

saje sy mention 'rumah akak'..bg die perasan sket..hehe..tau ape die jawab

harap jd pengajaran tok ko, CO pun tak bg akak masuk rumah tu selagi barang2 kapten rahim ade dulu, ini kan pulak rumah yg masih ade tuan!

ha, amek ko,kene lg ko fara...sy mengharapkan die akan berkate begini..."ha yela, akk pun mintak maaf gak kalau akak ckp kasar sgt sampai ko menanges"....hahahahah, takde maknenye.....ape kene mengene kapt rahim punye cite ngan aku punye kes..what ever la ko kak

so, smpai sekarang masih berbekas lg kate2 beliau kat saye tu..takpela sy tau awal, ade hikmahnye..kalau mcm ni, toksah la tanye nak bawak dzaffrin kat die, kene ceramah plak nnti...laser bukan main mulut, mcm mane la patients kat sepital tu yekk..malang sungguh dpt nurse mcm tu..

sy boleh accept die marah sy kalau sy tak mintak kebenaran, tp ni, sy dah bgtau dah..die yg tak faham..kalo bgtau awal2 tak kasi dtg mase die takde, kan senang..sy faham la...ni die pun kate "pegilah" lepas amik kunci...

nah, amek balik kunci "umah ko kak"...aku pun tak teringin duduk ngan org pengotor macam ko...g check tgk spender ko ilang ke tak.aku kan penceroboh

8 comments:

cik_i said...

ooo ni ke pnjelasan nye..wrong timing kot ang call..xpa lah cari rumah lain laa naa..

Fara FarSha said...

time period kot..hihi...ok2, dah dapat dah rumah lain..500 sebulan, tu je yg paling murah..huhu

kapten said...

biasa la nurse..banyak berhadapan dengan karenah org......hehe..

Fara FarSha said...

tula, pk +ve jela yek..;)

Shida said...

mcm xpatut jer ape akak tu buat. Tapi ape salahnyer kite saling membantu kan? hehe..nie mcm cite sy mase practical dulu jer...sewa kongsi bilik. mule2 OK, last2 mcm hamba abdi plak dibuatnyer....xpe ade hikmahnyer kak ;)

Fara FarSha said...

tq shida..memang kene sabau banyak2 bulan pose ni, kalau tak dah lame akak tu kene ngap..haha

Liza said...

kesian ko fara...aku baca pon membuak2 perasaan ni...hehe..emo terlebih la akk tu..jgn layan dia...*tambah2 pulak*..hehehe

Fara FarSha said...

haha, bile ade org komen lg, teringat balik lak peristiwe tu..nyampah I..haha

Harta Dunia Akhirat

Lilypie Fourth Birthday tickers

Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Analog Clock

Islamic Quote of the Day

Asmaul Husna

Solat Time_Kota Kinabalu

click! click!

Followers


 

Design by Amanda @ Blogger Buster